2013. november 18., hétfő

Újrahasznos meggymagok



A meggymag párna használata már régóta elterjedt és rendkívül népszerű a népi gyógyászatban, a melegítéssel és hűtéssel enyhíthető egészségügyi bántalmak kezelésére.
Felmelegítve: A meggymagok a sütőben való felmelegítés után – egy –két perc alatt akár a mikro sütőben is felmelegíthetjük a párnát – hosszan megtartják a hőt, és fokozatosan engedik ki magukból azt. Hatékonyan segít a fülfájás tüneteinek enyhítésében, illetve a kis gyermekek fájó pocakjára is gyógyírt jelent. A felmelegített párna vagy tasak a nyak- hát-, és derékfájást is eredményesen gyógyítja, a keresztcsontra helyezve hason fekvéskor pedig a lumbágót segít elviselhetőbbé tenni.
Lehűtve: ha azonban bokánk ficamodott ki, vagy másmilyen rándulásos, töréses, zúzódásos balesetet szenvedtünk, rakjuk párnánkat a fagyasztóba 15-20 percre. Ilyenkor hűtőtasakként használva lehet jegelni a fájó testrészt. A bántalmat szenvedett testrészre kiválóan rásimul, kíméletesen enyhíti a fájdalmat és lüktetést. Ráadásul nem fagyaszt le, mint a jeges borogatás, ugyanis a fagyasztás után a meggymag párnából nem csapódik ki pára.
Nyugtató, stresszoldó, játék, ágymelegítő: a meggymaggal töltött tasak masszírozáshoz is remekül használható, kezünkbe morzsolgatva pedig stressz oldó, nyugtató hatású. Babzsákként gyermekek kedvenc játéka is lehet. Ágymelegítőnek is kiváló, ilyen esetben azonban ne felejtsük el az ágyneműhöz hasonlóan kiszellőztetni. Nem molyosodik, antiallergén.
Hogyan tisztítsuk a meggymag párnát?
A meggymag párnát moshatjuk kézzel, vagy gépben kíméletes fokozaton, semleges mosószerrel. Ecetes vízben lehet öblíteni, kifőzve pedig fertőtleníteni. Mosás után azonnal meg kell szárítani, napra kirakva vagy fűtőtesten. 2-3 napba is beletelik, mire a magok kiszáradnak. Száraz, szellős helyen tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése